Svenska kyrkans nygamla ”uppdrag”: Att förfölja judar

Att kyrkor tar på sig uppdrag i namn av det godhet är allom väl bekant. Vi är vana vid att många kyrkor bedriver olika biståndsprojekt utomlands. Man ser det också som en integrerat uppdrag att hjälpa människor på hemmaplan som är i själslig och ibland också materiell nöd.

Men nu har det unika inträffat att Svenska kyrkan officiellt har erkänt att man istället för att man på sitt egna uppdrag bekämpar fientlighet och hat mot judar, vilket vore det naturliga efter århundraden av kyrkligt hatprat, bekämpar judar i Israel på uppdrag.För att citera Svenska kyrkans talesman Erik Lysén i en TV4-intervju 2014-01-20

– Vi agerar hela tiden på uppmaning av våra samarbetspartners, systerkyrkor, och de har gett oss det här tydliga uppdraget att agera i den här frågan när det gäller Israel Palestina.

Lysén fortsätter med att svara på frågan om varför Svenska kyrkan inte uppmanar till bojkott av varor från andra länder t ex Kina som ju ockuperar Tibet:

– Vi har bara några få partner i Kina och Hongkong och de har inte har inte uppmanat oss till aktioner.

Det blir inte särskilt svårt att dra slutsatsen att Svenska kyrkan, som ju bara på uppdrag hjälper till med förföljelsen av judar i Israel och därmed med spridningen av de religionsinducerade hatbudskapen som ligger bakom, ser sig som helt utan skuld. Man agerar ju på uppdrag som man har uppmanats att utföra.

Men var det inte just att människor utförde uppdrag som de hade uppmanats till som för bara ett par generationer sedan, anfördes som försvar för den dåtida förföljelsen?

Det är förstås djupt bekymmersamt för Svenska kyrkan att man återigen har vänt sitt ansikte från det judeokristna budskapets så missförstådda kärna och ännu en gång institutionellt  ”på uppdrag” har utsett judar till syndabockar. Syndabockar som man åter jagar i syfte att skapa samling, samhörighet och en känsla av meningsfullhet bland de egna trosbekännarna. Skulden bär dock Svenska kyrkan ensamen.

Intervjun i sin helhet: http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/israel-bojkott-får-allvarliga-konsekvenser-för-odlarna-2527667

För djupare diskussion om Svenska kyrkans nya förföljelse av judar, den här gången i Israel, rekommenderas följande läsning.

Svenska kyrkan, problemet med judarna och BDS-kampanjen

Svenska kyrkan, ”Varför sätta fokus just på Israel?”

3 tankar om “Svenska kyrkans nygamla ”uppdrag”: Att förfölja judar

 1. Tack för ett mycket bra inlägg!
  Sprider detta vidare på min blogg och sida på Facebook.

  Det som irriterar mig mest är den felaktiga termen ”ockupation”. Detta är ett mantra som används av väldigt många, även fast det är en lögn..

  Shalom!

  • Bra.

   Man vägrar att ta hänsyn till den 1400-åriga förföljelsen och den lika länge pågående negativa propagandan av judarnas påstått förkastliga karaktärsdrag och undermåliga egenskaper. Allt tycks starta 1948-9 eller med sionismen. Som om historien började då. Det betyder också att man väljer bort de fortfarande internationellt juridiskt giltiga beslut som togs i tidigare skeden.

   En del har kommit med invändningen att det här inte började som religiös konflikt mellan judar och muslimer. Man pekar t ex på arabismen. Oavsett hur man ser på just den frågan, glömmer man medvetet bort att den icke gudstroende upplysningstiden inte avskaffade fientligheten mot judar utan ärvde den från organiserad kristendom. Snarare förstärktes och omvandlades den kristna judefientligheten och judehatet till antisemitism och vidare till Hitlers speciella ideologi vilket till slut ledde till Holocaust och vidare till dagens både kyrklig och sekulär s k ”Israelkritik”.

   Svenska kvinnor skulle aldrig godkänna att män för dem definierar vad som ingår i begreppet våldtäkt. De vet när de är våldtagna och har ingen anledning att låta sig skrivas på näsan över den saken. Judar ska däremot behöva stå ut en av Svenska kyrkan förkunnad dom om vad judefientlighet och judehat är och inte samt när och var den utövas och inte.

   Israels judar och judar runt om i världen har under årtionden försökt att med fakta bemöta alla lögner och historieförfalskningar. Uppenbarligen är Svenska kyrkan mottaglig för det rationella, vilket gör att man behöver dra nya slutsatser om eventuella dolda motiv annat än den öppet påstådda uppdragsförföljelsen.

   Det här kan nog bara förklaras resultatet av ett felaktigt förstått judeokristet budskap.

 2. Ping: Svenska kyrkans nygamla ”uppdrag”: Att förfölja judar « Shalom Israel | En svensk kristen blogg för Israel-vänner

Kommentera (Den som deltar här har kommit över sitt behov av personliga påhopp och att göra avhumaniserande deklarationer om människor)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s