Godmorgon världen! anmäld för partiskhet

Har idag anmält ovanstående inslag från dagens Godmorgon världen. Min anmälan innehåller följande text:

”Inslaget är obalanserat och partiskt av följande skäl.
1) Sodastream kallas ”numera ökända kolsyrefabriken Sodastream”. Det ingår enligt min uppfattning inte i Sveriges radios uppdrag att förklara ett välrenommerat företag för ”ökänt”. Det speglar snarare programledarens uppfattning än objektiv uppfattning om det verkliga förhållandet. Rimligtvis borde i så fall båda alla tre parter ha kommit till tals eller borde programledaren ha redogjort för de olika uppfattningar som finns.

2) Sodastream påstås enligt inslaget ligga på ockuperad mark. Enligt den juridiskt fortfarande giltiga delningen som Nationernas förbund gjorde, tilldelades dock området till judarna under vissa förutsättningar. Denna delning kan bara upphävas genom ett nytt avtal, ett fredsavtal. Något sådant finns inte. Israels ståndpunkt är att området är omstritt. Detta förhållande – här återgivet i förkortad form – borde inslaget har redogjort för. Det hade varit enkelt att vända sig till ambassaden för att få en balanserad bild. Istället framför inslaget ensidigt den arabiska versionen av den juridiska aspekten.

3) Inslaget hänvisar till 4:de Genèvekonventionen och påstår att Israel i och med bosättningarna har förflyttat den egna befolkningen till de ockuperade områdena. Artikeln i Genèvekonventionen kom till en gång i tiden för att förhindra sådant som tvångsförflyttningen av judar till Polen för avrättning från olika delar av de av nazi-Tyskland ockuperade områdena. Man skulle inte få tvångsförflytta befolkningar.

I fallet med Israel rör det sig inte alls om någon tvångsförflyttning av någon befolkning. Ingen har förflyttats varken med eller mot sin vilja. Bosättningar vars legalitet kommer fastställas i ett fredsavtal, har iordninggjorts och befolkningen som har flyttat dit – inte flyttats dit – har gjort det fullständigt frivilligt.

Det rimliga hade varit att inslaget hade återgivit båda versionerna. Istället dömer programledaren i strid med avtalet med staten och framför därmed ensidigt den arabiska versionen av konflikten.”

Kommentera (Den som deltar här har kommit över sitt behov av personliga påhopp och att göra avhumaniserande deklarationer om människor)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s