Artipelag är en privat konsthall i Gustavsberg utanför Stockholm som jag gillar skarpt. Konsthallen ligger naturskönt som få andra och ledningen har resurser att ta fram ständig intressanta utställningar. Dessutom är maten av hög klass, byggnaden vackert utformad och naturen både innanför och utanför, vilket inte gör saken sämre.
Den utställning som pågår nu heter Earth Matters – When natural and creative forces meet. Namnet är rättvisande utom på en uppseendeväckande punkt. I utställningen finns ett föremål som avviker från alla andra föremål: en docka föreställande en människa klädd i nätkjol av hönsnät med olika föremål påsatta. Logotyper av Goole och Facebook finns påsatta. Så också den israeliska flaggan.
Bredvid Ryohei Kawanishis docka, direkt på motsatta sidan av den israeliska flaggan, finns den fotograferade texten (har nedan av läsbarhetsskäl delat upp den i tre delar).
Ingen annan del av utställningen innehåller statspolitiska, partipolitiska eller religiösa symboler. Den enda statssymbol som utställningen innehåller är den israeliska flaggan och den är placerad invid den enda text av det här slaget som utställningen innehåller. Frågan är vad kuratorerna vill ha sagt? Att utställningen är politisk är uppenbart av ämnet. Men varför just den här ensamma flaggan i den här utställningen bredvid den här texten Utställningskatalogen ger ingen ledning.
Ett långt, intressant och mycket vänligt samtal med en av ämnet i vidaste bemärkelse uppenbarligen intresserad museivärd landar till slut i frågan om rätten till intellektuell frihet, om Sokrates död. Men i slutänden intellektuell frihet kan inte vara det slutliga svaret. Det är inte yttrandefrihet i allmänhet som min fråga handlar om utan vilka tankemönster som förknippas och varför så sker. Museivärden vet inte heller och svaret på min fråga.
Frånvaron av information när det gäller syftet med just det här verket och dess placering är påtaglig. Har jag svårt att tolka budskapet finns risken att andra, sämre informerade, också har det. Min önskan är därför att Artipelag verkar för att kuratorerna Lidewij Edelkoort & Philip Fimmano ville berätta för oss hur de tänkte kring detta.
Andra verk med judiskt tema gjort av Ryohei Kawanishi finns här. Klickar man på bilderna kommer de fram i färg.