TV4 tar bort avsnitt, exempel på moralstyrning

Länk: TV4 tar bort Israel-avsnitt

I min förra bloggartikel, Yttrandefrihet, respekt och moral – en enkel pendelrörelsemodell, beskrev jag hur yttrandefrihet, syftande till individualisering och därmed separation, liksom moral, syftande till sammanhållning genom begränsning, båda i slutänden leder till våldsspiraler. För att förhindra varandra att spåra ur pågår en ständig pendelrörelse som bildar en åsiktskorridor. I den artikeln presenterade jag dock inga exempel – de är ju så många. Men igår träffade jag på följande, som också råkar beröra massförtal av judar.

Beskrivningen av Jerusalem som ”Israels hjärta”, något som faktamässigt är helt riktigt, fick TV4 att radera ett matprogramsinslag. Tevebolaget erkänner att raderingen var en följd av att en högljudd inflytelserik moralbaserad opinionsgrupp, Palestinagrupperna, bland sina stödtrupper hade ”många som är upprörda”.

Den moraliska upprördheten hos denna opinionsgrupp till följd av en korrekt karaktärisering av ett faktiskt förhållande, leder alltså TV4 till den något märkliga insikten att deras tittare inte borde få utsättas för det påståendet fler gånger och inslaget raderas från webbplatsen. Dessutom gör bolaget en pudel för att alls ha repriserat inslaget: ”Givet att programmet fick viss uppmärksamhet redan i höstas…”.

Även TV4 åberopar moral för att styra tittarnas åsikter. Man tar nämligen bort inslaget under den moraliska neutralitetens flagga: ”vår avsikt inte är att göra något politiskt ställningstagande”. Var och en inser naturligtivs handlingen, att begränsa en korrekt karaktäriseringen av ett fenomen till vad som kan accepteras av en moralbaserad opinionsgrupp, är att både erkänna just denna grupps uppfattning och att bara tillåta just denna grupps uppfattning att få komma till tals.

Man skulle kunna förledas att tro att det här är en funktion av att TV4 är en kommersiell kanal men en sådan slutsats är ett misstag. Det här hänsynstagandet och anpassningen till moraliska opinionsgrupper åsikter sker ständigt. Inte minst när det gäller rapporteringen om konflikten mellan islam- och arabvärlden å ena sidan och den judiska staten å den andra. Men nyligen tog SVT bort en inslagsserie  #vitabolag, se ”Twitterstorm” stoppade SVT:s granskning. Men det mesta tas bort eller förvanskas till att passa lämplig moralisk opinionsgrupp redan innan sändning och modifieringarna når aldrig öppenheten.

En tanke på “TV4 tar bort avsnitt, exempel på moralstyrning

  1. Ping: Dagens läsvärda länkar (och det här med Jerusalem) - Israelism.se

Kommentera (Den som deltar här har kommit över sitt behov av personliga påhopp och att göra avhumaniserande deklarationer om människor)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s